Studeren gaat vaak gepaard met veel stress, maar mogelijks is bij jou de angst om te falen allesoverheersend. Hartkloppingen, zweetdruppels, ademhalingsproblemen… Het zijn slechts enkele van de ellendige symptomen van faalangst. Misschien ga je hiermee om door zoveel mogelijk te studeren om toch maar te slagen. Hierdoor wordt je wereld naast studeren echter erg klein. Of misschien vermijd je studeren juist, waardoor je grote angst om te falen uiteindelijk steeds waarheid wordt. Dit is voor iedereen anders. Hoe dan ook, faalangst is NIET de vibe. Het is belangrijk om hier NU mee aan de slag te gaan, zodat je er in de toekomst beter mee kan omgaan. 

Waar komt het beestje vandaan?

Faalangst kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken liggen in je omgeving: druk van ouders, een erg prestatiegericht schoolsysteem, een leerkracht die zegt dat je beter kan (hoe goed bedoeld ook!)… Andere oorzaken zijn persoonlijk: een perfectionistisch karakter, een hoge stressgevoeligheid, een laag zelfbeeld… Bepaalde ervaringen uit het verleden spelen ook een rol, bijvoorbeeld als je ooit gepest bent geweest. Je faalangst komt dus voort uit een cocktail aan oorzaken die voor iedereen uniek is.

“It wasn’t on your radar and you didn’t see it coming, but here it is anyway!”

 

Wat kan je eraan doen?

Spoiler Alert: faalangst – zeker diepgewortelde – is niet op één dag “opgelost”. Als het zo simpel was, had je dit immers allang gedaan. Er zijn wel bepaalde zaken waarop je kan oefenen om op lange termijn met deze angst te leren omgaan. Aan jou om uit te zoeken wat voor jou goed werkt!

  1. Erken je angst. Misschien heb je al ondervonden dat je angst onderdrukken of vermijden niet werkt. In tegendeel zelfs: vaak wordt deze dan nog groter. Een eerste stap is om te erkennen dat je angst er is, voordat je er iets aan kan doen.
  2. Kennis is macht. De uitspraak van Francis Bacon wordt je nieuwe motto! Hoe meer je leert over je angst, hoe minder deze jou in z’n greep heeft. Neem je vergrootglas en ga op onderzoek uit. Het simpel schema van de 5 G’s kan je helpen om specifieke situaties waarin je faalangst ervaart te analyseren
        • Gebeurtenis: welke gebeurtenissen triggeren de angstgevoelens?
        • Gedachten: welke negatieve gedachten lokt dit uit?
        • Gevoelens: waar ben je precies bang voor? Waar voel je de angst in je lichaam?
        • Gedrag: hoe ga je om met deze gevoelens?
        • Gevolgen: wat zijn de gevolgen van dit gedrag?

     

  3. Leer mild te zijn voor jezelf. Tijdens het studeren kunnen er al snel negatieve gedachten de kop opsteken, zoals: “Ik ben dom”, “Ik ga toch nooit slagen”… Als je jezelf altijd naar beneden haalt met zo’n gedachten, is het belangrijk om te oefenen op het formuleren van helpende gedachten. Probeer tegen jezelf te praten zoals tegen een goede vriend. In het begin voelt dit onwennig aan, maar je zal merken dat je op lange termijn meer zelfvertrouwen krijgt. You can do it!
  4. Maak tijd voor mindfulness. Probeer meer uit je hoofd te geraken door meer in contact te staan met je lichaam. Adem je te oppervlakkig of verkramp je je schouders? Simpele ademhalings- of meditatieoefeningen kunnen je al ver brengen.

Nog een laatste maar onvergetelijke tip: vraag op tijd hulp. Als je angst te diepgeworteld is, geraak je er zelf moeilijk uit. Het is geen misdaad om toe te geven dat je hulp nodig hebt, maar net iets om trots op te zijn. Ga hier op tijd mee aan de slag, en draag de levenslessen mee in je toekomst.

“It’s okay to ask for help when you feel like you’re drowning, but it’s better to ask for a life vest before the water gets too deep.”

Heb je interesse in begeleiding? Doe beroep op de faalangsttraining van Slaagsleutels, waarbij je samen met een professional je faalangst onderzoekt en bekijkt hoe je ermee kan leren omgaan. Wat heb je te verliezen?

Lees ook onze andere blogs over faalangst en hoe je jouw hoofd boven water kunt houden.